G. KASPAROV: Šach treba presadiť do škôl

15.10.2011 Bratislava

Bratislava 14. októbra (TASR) – Šachová legenda a bývalý viacnásobný majster sveta Garri Kasparov dnes v Bratislave potvrdil, že sa nemieni vrátiť k hráčskej kariére, ktorú zanechal pred šiestimi rokmi. Svoje úsilie však chce zamerať na rozvoj šachu vo svete vrátane presadenia šachu do školských programov, a to ako nástroja pri rozvoji intelektuálnych schopností detí.

\"Cítim, že nastal čas, keď šach môže dosiahnuť novú úroveň, preto sa snažím, aby bol uznaný nielen ako športová hra, ale ako hra, ktorá rozvíja úroveň intelektu,\" uviedol Kasparov pred novinármi.

Slávny šachista ostro kritizoval staronového predsedu medzinárodnej organizácie FIDE Kirsana Iľumžinova a vyhlásil, že urobí všetko preto, aby došlo k zmene na tomto poste. Imidž šachu pod jeho vedením podľa Kasparova veľmi utrpel. Spomenul pritom aj stretnutie a šachovú partiu šéfa FIDE s bývalým líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfím, k čomu došlo krátko pred tým, ako líbyjskí povstalci zvrhli jeho režim.

Kasparov v tohtoročných voľbách šéfa FIDE podporoval v kampani svojho bývalého súpera v bojoch o šachový trón Anatolija Karpova. Na otázku, či sa v budúcnosti mieni sám uchádzať o najvyššiu funkciu vo FIDE, priamo neodpovedal.

Za najlepšieho šachistu súčasnosti považuje Kasparov mladého nórskeho veľmajstra Magnusa Carlsena napriek tomu, že kráľovskú korunu drží Ind Višvánathán Ánand. Konštatoval pritom, že Ánand v ostatných štyroch rokoch nevyhral žiadny významný turnaj. Aj to podľa neho svedčí o tom, že súčasný systém bojov o majstra sveta je zastaraný a treba ho zmeniť.

Kasparov v Bratislave vystúpil na konferencii Big ideas for CEE (Veľké myšlienky pre strednú a východnú Európu), kde prednášal európskym top manažérom a podnikateľom o strategickom myslení a plánovaní. Mnohými je označovaný za najväčšieho šachistu v dejinách, pôsobí aj ako publicista a opozičný politický aktivista, ostro kritizujúci ruského premiéra Vladimira Putina.

Dnes večer zohral Kasparov v hoteli Crown Plaza šachovú simultánku proti 14 súperom.
 

Vyberte región